22 Kasım 2013 Cuma

Evde Elma Sirkesi Yapımı


                    "Elma Sirkeli Sarımsak Turşusu" isimli yazıda bahsettiğim ev yapımı elma sirkesi tarifimle karşınızdayım. 

                    Neden hazır almayıp evde yapacağım diyorsanız anlatayım. Marketlerden almış olduğunuz sirkelerin hepsi yüksek sıcaklıkta, kimyasal yöntemlerle, sandığınızdan çok daha kısa sürelerde elde edildikleri için sirkenin faydalı özelliklerini yok eder. Enzimler, mineraller, vitaminler, pektin, malik, tartarik asit yönünden tamamen fakirleşerek bir çeşit kimyasala dönüşür. Bu sebepten dolayı evde yapacağınız elma sirkeniz, marketten aldığınız sirkelere göre daha bulanık olacaktır.
                  
                 "EVDE ELMA SİRKESİ YAPIMI"

                  Malzemeler

  • Tatlı kış elması
  • Büyük cam kavanoz
  • Katı meyve sıkacağı
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • kaynatılıp soğutulmuş su
  • 3 tane nohut
  • Bir parça ekmek
  • Bir tatlı kaşığı kaya tuzu

                Yapılışı
              
  •           Elmaları soymadan kabuk ve çekirdeği ile birlikte küçük parçalar halinde doğrayıp ya presleyin yada katı meyve sıkacağında sıkın. 
  •           Cam kavanoza önce elmanın posasını sonra suyunu koyun. 
  •          Üzerine görünen miktarın 3 katı kadar daha kaynatılıp soğutulmuş suyu ekleyin. 
  •          En son olarak 1 tatlı kaşığı bal eklediğiniz taktirde sirkeniz daha kısa sürede kullanıma hazır hale gelecektir.
  •          Malzemeleri koyduktan sonra ağzını tülbent ya da buna benzer hava geçebilecek bir bezle kapatıp, boğaz kısmını lastikle kapatın. 
  •          Karanlık, ışık almayan bir yerde elmalar yumuşayana kadar yani 15-20 gün kadar bekletin
  •          Arada sırada ağzını açıp bir kaşık yardımıyla karıştırarak havayla temasını sağlayın ki bakteriler işini yapsın :). 
  •         Sakın buzdolabına koyayım demeyin çünkü sirkeler 15- 25 derece arası bir sıcaklıkta fermente olur.
  •         Elmalar iyice yumuşadıktan sonra birkaç kez  tülbent yardımıyla süzüp elma parçalarından iyice arındırın.
  •        Elmanın suyunu tekrar kavanoza koyup içine bir parça ekmek, birazcık kalın tuz ve 3 tane nohut koyup kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
  •       40 gün kadar yine karanlık bir yerde beklemeye alın. ne kadar çok durursa o kadar daha iyi olur. Ama acelemiz var karışımı ne kadar hızlı hazırlarsak o kadar erken zayıflayacağız ;)...
  •       1 Lt karışım için ayırıp kalanını salatalarınıza koymak üzere artık dolaba kaldırabilirsiniz.
        NOT: Zamanla sirkeniz fermantasyona devam edeceği için üzerinde bir tabaka oluşacaktır kaşık yardımıyla sirkenizden bu tabakayı uzaklaştırmanız gerekir.

                                                                     AFİYET OLSUN....




Site Yazarı Google +: Funda Gül